2010. június 29., kedd

Bádog javítás

A múltkori nagy viharok alatt, kb. a durva esőzés 3. napján gyanús vízfoltok kezdtek megjelenni itt-ott a falakon, de olyan helyeken, hogy nehéz volt beazonosítani az ázás okát. Aztán körvonalazódott, hogy 2 különböző okra vezethetők vissza. Az egyik, hogy a kéményre felrakott dísztégla-lapka felszívja a vizet (akkor már napok óta vízszintesen esett az eső), és az szivárog le a kémény falán - ezt impregnálóval elvileg egyszerűen lehet orvosolni.

Az emeleti gardrób és a konyha falán megjelenő foltok nagyobb fejtörést okoztak, végül arra jutottunk, hogy az eresz bádogozását xarul csinálták meg, a víz egy része az illesztések között befolyik a bádog alá, onnan padig a falban leszivárog. Nem akartuk a kivitelezővel javíttatni a hibát, mert már elsőre sem sikerült nekik a művelet (bár elismerték a hibát, és hajlandóak is részt vállalni a javításban), inkább azt a céget hívtuk ki, akik a fémlemez tetőket csinálták. Így újra be kellett állványozni a házat, de fél nap alatt el is készültek a munkával.

Az urbanizálódás előszeleként, a nagy helyi útjavítási kampány keretében leszórták murvával az utcánk egy részét. Persze az előttünk levő szakaszt nem, mert azt mi már saját költségünkön feltölttettük néhányszor, így esős időben itt egy fokkal sekélyebb a sártenger.