2008. június 25., szerda

Találós kérdés

Megáll-e, ha kivesszük az oszlopot?
A statikus arra tippelt, hogy meg. :)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

amíg nincs rajta a cserép addig talán. utána ha nem lesz ott acéloszlop, akkor szerintem nem.
(éljen a fekvőgerenda amúgy ?)

DSB írta...

Szerencsére a szerkezet kicsit többet tud, mint amit ránézésre mutat, ugyanis a ferde koszorúba is fel van kötve a sarokablak feletti gerenda.

DSE írta...

És mi az a fekvőgerenda? :o

Névtelen írta...

Fekvőgerenda az, amikor pl a terhelés irányába nem a nagyobb gerenda keresztmetszet iránya esik (pl nem magasabb, hanem inkább szélesebb, aholis többnyire függöleges a jellemző terhelés) ami az esetek nagy részében kedvezőtlenebb, leginkább a kisebb nyomott öv miatt. Több vas kell bele ilyenkor, már ha jól emlékszem. (már csak az ökölszabályok vannak meg a fejemben :)
(A ferde gerenda szerintem nem igazán mérvadó, mivel nincs meg a teljes keresztmetszet a teljes hosszon, így ott csak a vas számít húzásra? Vagy a tégla a nyomott öv? De ez lehet hogy csak okoskodás, mert ha megáll, akkor kit érdekel ... most lebuktam, vasbetonból csak 3-as voltam)

Névtelen írta...

Kit érdekel a statika!
Üssétek ki, had lássuk!

DSB írta...

Az igazság az, hogy a kizsaluzásnál már minden támaszt kivettünk, csak a lelki béke miatt vissza lett rakva egy oszlop. Tegnap este egy kicsit megütögettem és mivel elég könnyen mozgott - azaz nincs befeszülve - biztosan tudom, hogy a gerenda semmit sem hajlott le.
Legközelebb szombaton megyünk ki újra Vörösvárra, majd csinálunk oszlop nélküli fotót.